Madde 1 - Bu Yönerge ile Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Burdur Barosu tarafından müdafi/vekil görevlendirilmesi, verilen hizmetin kaliteli olarak aksamadan yürütülmesi, görev alan Burdur Barosu üyeleri arasında adil görev dağılımının sağlanması ve mesleki hizmetlerine uygun ücretlerinin ve giderlerinin hakça ve şeffaf olarak ödenmesi, denetlenmesi, yasalara, uluslar arası sözleşmelere, adil ve insan haklarına saygıya dayalı bir ceza yargılamasının sağlanmasına yönelik çalışma ilke ve yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Madde 2 - Bu Yönerge, müdafilerin/vekillerin görevlendirilmesi, puanlama esasları ile ücret ve giderlerinin ödenmesini kapsar.
Madde 3 – Müdafi/vekil tayin yetkisi Baroya aittir. CMK Komisyonu Baro adına müdafii/vekil tayin işlemini gerçekleştirir. Baro bu yetkisini Burdur ili ve ilçe sınırları içerisinde kullanır.
Madde 4 - Müdafilikte/vekillikte gönüllülük esastır. Bu yönerge kapsamında hukuki yardım istemlerinde görev almak isteyen gönüllü avukatlar CMK listesine dahil edilir ve görevlendirilir.
Madde 5 - (1) CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirme yetkisi yalnızca Baro Başkanlığına aittir.
(2) Görevlendirme listesine kayıt olmak için Burdur Barosu zorunlu eğitim belgesini almak ya da Baro Başkanlığı tarafından uygunluğu kabul edilen diğer barolar tarafından verilen CMK eğitimlerini tamamlayarak eğitim belgesini almak şarttır. Önceki baroda aktif olarak yapıyorsa oradan gelecek evrak yeterli eğitim aranmayabilir.
(3) Müdafi veya vekil olarak nöbet listesine yeni kayıt olacak avukatlar; görev almak istediği ilçede bulunan büro adresi, vergi kaydını gösterir vergi levhası ya da Sgk İşe Giriş Bildirgesi, sistem tarafından görevlendirme için aranacak telefon numarası ve CMK eğitim belgesi ve işbu yönergede yer alan şartlar kapsamında görev almak istediğine ilişkin dilekçe ile Baro Başkanlığına başvurur.
(4) Görevlendirme listeleri oluşturulurken vergi kaydının bulunduğu yer veya bağlı çalışanlar açısından çalıştıkları büro adresleri esas alınır.
(5) İlçelerdeki avukat talepleri o ilçeye ait görevlendirme listesinden karşılanır. Görevlendirme listesinde yeterli sayıda avukatın bulunmadığı ilçelerde Baro Başkanlığı, söz konusu ilçede listeye kayıtlı avukatlar arasından ya da diğer ilçelerdeki listeye kayıtlı avukatlar arasından görevlendirir.
(6) Görevlendirmeler, puanı düşük olandan yüksek olana doğru puan sırasına göre yapılır.
(7) Soruşturma veya kovuşturma makamlarınca aralarında menfaat çatışması bulunduğu bildirilmediği takdirde birden fazla şüpheli, sanık, mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören veya katılan için aynı müdafi veya vekil görevlendirilebilir.
(8) Baro tarafından müdafi veya vekil olarak atanan avukat, haklı sebebi hâlinde görevlendirilmesine ilişkin yazıya dayanarak başka bir avukata yetki verebilir.
(9) Müdafi veya vekilin mesleği bırakması ya da kanunî engellerle davadan çekilmesi hâlinde, baro tarafından yeni bir müdafi veya vekil görevlendirilir.
(10) Dosyada görevli müdafi veya vekilin, istinaf veya temyiz kanun yolu muhakemesinde yapılacak duruşmaya katılmayacağını bildirmesi durumunda, zorunlu müdafi veya vekil gerektiren hâllerde görevlendirme, kanun yolu incelemesini yapacak mahkeme tarafından o yer barosundan istenir.
(11) Müdafi veya vekil, soruşturma evresinde ya da duruşmada hazır bulunmaz veya vakitsiz olarak duruşmadan çekilir veya görevini yerine getirmekten kaçınırsa, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme derhal başka bir müdafi veya vekil görevlendirilmesi için gerekli işlemi yapar.
(12) Daha önce görevlendirme listelerinde yer almalarına rağmen askıya alınma veya çıkma nedenleriyle listeden silinen avukatlar; haklı sebebi olmak şartıyla (askere gitme, ameliyat geçirme, doğum, evlenme gibi nedenler) yeniden listeye kayıt olmak için başvurdukları takdirde listeden silinmeden önceki puanıyla sisteme kaydolur. Haklı sebebin konusu ve süresi konusunda takdir CMK Komisyonunundur.
(13) Avukatın görev bölgesini değiştirmesi halinde, avukat yeni gittiği bölgenin CMK görev listesine liste sonundan girer.
(14) Sisteme girilen talepler elektronik sistemde puana göre ilk sırada yer alan avukatın sistem tarafından aranması ile yerine getirilir. Görevlendirme listesinde ilk sırada yer alan avukata 1’er (bir) dakika arayla yapılan üç aramanın sonunda ulaşılamaz yahut avukat aramayı reddeder ise sistem tarafından avukata aranılan görevin puanın yarısı kadar ceza puanı işletilmek suretiyle listede bir sonraki sırada yer alan avukat aranır. Görevlendirme başarılı bir şekilde gerçekleşene kadar aynı arama yöntemi devam eder. Görevlendirme kabul edilmesine rağmen görevlendirmeye gitmemesi durumunda tam ceza puanı işletilir.
(15) Sistem tarafından yapılan görevlendirmeye dair bilgiler, SMS yolu ile görevlendirilen avukata bildirilir.
(16) Soruşturma evresi ve kovuşturma evresine ilişkin görevlerin puanları ayrı ayrı tutulur. Müdafi ya da vekil her iki listede ayrı ayrı görevlendirilebileceği gibi ayrı ayrı listelerde de görevlendirilebilir.
(17) Müdafi veya vekilin mesleği bırakması, yapamayacak hale gelmesi ya da kanunî engellerle davadan çekilmesi hâlinde baro tarafından yeni bir görevlendirme yapılır.
(18) Avukatlar sadece soruşturma evresinde veya sadece kovuşturma evresinde görev alabilirler. Bu avukatların tercihi ile belirlenir.
(19) Soruşturma evresinde zorunluluk nedeniyle birden fazla avukatın görevlendirilmiş olması halinde son görevlendirilen avukatın görevi devam eder. Görevlendirme sebebiyle yapılacak ödemeler ise avukatların gittiği göreve göre orantılanır ve bu orantıya göre avukatlara ayrı ayrı ödeme yapılır.
(20) Konusu aile için şiddet, cinsel suçlar gibi suçlar barındıran CMK görevlendirmelerini kabul eden Kadın Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri görevlendirmeyi iade edebilir. Görevi iade etmesi durumunda ceza puanı uygulaması yapılmaz.
(21) Soruşturma ve kovuşturma makamlarınca aralarında menfaat çatışması bulunduğu bildirilmediği halde, görevli avukat tarafından aralarında menfaat çatışması bulunduğu tespit edilerek sistem üzerinden baroya bildirilen kişilere, ayrı birer avukat ataması yapılır.
(22) Yetkili kurumlar tarafından girilen hatalı talepler veya menfaat çatışması olması durumunda yetkili kurumun bildirimi üzerine Baro CMK servisi personeli tarafından atamalar iptal edilerek, hatalı görevlendirme yapılan avukata ve daha önce varsa ret kaydı girilen avukatlara puan iadesi yapılır.
(23) Görevlendirilen avukatlar, haklı ve yasal neden ve engeller olmadıkça görevi bırakamaz. Haklı ve yasal nedeni var ise Baro Başkanlığına bildirir.
(24) Soruşturmada görevlendirilen avukat ilgili birime vardıktan sonra bir saat içerisinde ilgili birimce işlemlere başlanılmaması halinde görevlendirilen avukat görevi iade edebilir. Bu halde iade edilen göreve ilişkin ceza puanı işletilmez ve puan iadesi yapılır.
(25) Burdur Barosu Yönetim Kurulu, görevlendirme ilke ve esaslarına ilişkin kurallar ile ilgili olarak hizmetin aksamamasına ve gereği gibi yerine getirilmesine ilişkin tedbir ve kararları alır.
Madde 6 - (1) Görevli avukatların puanları; sisteme giriş puanları, kabul puanı, red puanı ile eksik dosya puanlarının toplamından oluşur.
(2) Görev kabul puanı; görev için CMK ücret tarifesinde belirlenen miktarın 1/10’u kadardır.
(3) Gece görevleri(saat 21:00 ile 06:00 arası) ile resmi tatiller ve arife günü dahil olmak üzere dini bayramlarda görev kabulü halinde puan, gündüz görevi kabul puanının ¾’ü kadardır. Belirtilen tarih ve saatlerde verilecek olan ceza puanı da ¾ puandır.
(4) Avukat, aynı soruşturma dosyasında 3 kişiyi aşmamak koşuluyla görevlendirildiği kişi sayısı kadar puan alır. Görevlendirildiği kişinin farklı numaralandırılmış soruşturma dosyaları ayrı ayrı puanlanır.
(5) Yönetmelik gereği ücretin yarım hesaplandığı durumlarda puan da yarım hesaplanır.
(6) Görevlendirme puanları; 0-5 yıl kıdeme sahip avukat görevlendirmeleri 0,75 katsayı, 5 yıl ve üzeri kıdeme sahip avukat görevlendirmeleri 1,00 katsayı puanı ile çarpılarak hesaplanır.
(7) Listeden kendi isteği ile çıkan avukat(haklı sebep olmaksızın), tekrar yazılma talebinde bulunduğu tarihteki listenin son sırasından listeye dahil edilir.
(8) CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmelerine ilişkin sistemdeki puanlar, CMK Komisyonun görüşü ile Baro Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda uygun görülecek zamanlarda sıfırlanır. Sıfırlamadan sonra liste, sicil numarasına göre ve büyükten küçüğe olacak şekilde yeniden sıralanır.
(9) Puanların sıfırlanmış olması halinde, daha önce kendi isteği ile listeden çıkan ya da çıkarılanlar sıfırlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde başvurmuş olmak koşulu ile 0 (sıfır) puanla listeye eklenir.
Madde 7 - Müdafilere; ilgili yasal tarife, yönetmelik ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) genelgeleri doğrultusunda ödeme yapılır. Masraf ve sair gider ödemeleri Baro Yönetim Kurulu’nun kararı ile belirlenir.
Ücret tarifesine göre;
a) Müdafi/vekil olarak görevlendirilen avukata soruşturma ve kovuşturmada ayrı ücret ödenir. Soruşturma evresinde bir kişi için bir avukata birden fazla ve kovuşturma evresinde de bir kişi için bir avukata birden fazla ücret ödenmez. Soruşturma ve kovuşturmada birden fazla kişi için yararları uygun olduğu sürece tek müdafi/vekil tayin edilebilir ve müdafi/vekil olarak görevlendirilen avukata her kişi için ayrı ücret ödenir. Ancak görevlendirilen avukata en fazla 4 iş bedeli ödenir.
b) Yargıtay tarafından bozulan kararlarda, müdafi/vekil yeni esas numarası alan dosyayı takip eder ve görevlendirmeyi kabul ettiği ilk tarih ile yeni dosyanın geldiği tarih arasında varsa CMK ücret farkını talep edebilir.
c) Yargı yerlerince talimatla yapılan işlerde, müdafilere/vekillere bir soruşturma aşması için belirlenen ücret ödenir.
d) Görevsizlik, yetkisizlik, birleştirme, davanın nakli gibi nedenlerle davanın esastan karara bağlanmaması halinde müdafiye tarife uyarınca ücret ödenir.
e) Müdafi, sanık tarafından kendisinin yerine vekaletli avukat atanmış olması halinde görevi sona erdiğinden, kendisine tam ücret ödenir.
f) Dosyaların birleşmesi halinde, birleştirilen dosyadaki müdafiye ayrı bir ücret ödenmez.
g) Birleştirilmesine karar verilen esas sayılı dosyada, sanığın farklı müdafileri/vekilleri olması halinde, esası kapanan dosyalardaki müdafilerin/vekillerin görevi sona erer. Bu halde, birleştirilmesine karar verilen esas sayılı dosyadaki sanığın müdafisi/vekili dosyayı takip eder. Birleştirilen dosyada görevli müdafiye birleşen dosya sayısına bakılmaksızın bir defaya mahsus yargılamanın yapıldığı mahkeme için tarifede belirtilen ücret ödenir.
h) Baro tarafından görevlendirilip, görev yerinde hazır bulunduğu tespit olunan müdafiye/vekile, kendi iradesi dışında bir nedenle soruşturmaya devam edilememiş olması (başka vekilin varlığı, şikayetten vazgeçme, ifade alınmaksızın Savcılık tarafından evrak üzerinden serbest bırakılma, evrak eksikliği sebebiyle şüpheli veya sanığın geri gönderilmesi, kolluk kuvvetleri tarafından görüşme talebinin ret edilmesi) gibi durumlarda durumunda yasal tarifede belirtilen tek hazırlık ücreti ödenir.
i) Müdafilerin, CMK Komisyonu’na sunmuş oldukları makbuz ve evraklardan doğan sorumluluk kendilerine aittir.
j) Müdafilerin görev nedeniyle yaptıkları masraf ve sair giderler TBB ve Baro Yönetim Kurulu’nun belirlediği esaslara göre ödenir.
Madde 8 - Müdafin görev nedeniyle yapacağı giderler TBB’nin genelgeleri ve Baro Yönetim Kurulu ile CMK Komisyonunun kararları doğrultusunda ödenir. Soruşturma aşamasında gelen müdafi talepleri ile ilgili olarak görevlendirilen müdafiye/vekile Baro Yönetim Kurulu tarafından belirlenen maktu bir ulaşım gideri ödenir.
Madde 9 - (1) Bu iç yönerge Burdur Barosu Yönetim Kurulunun 12/02/2025 tarih ve 2025/14 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Bu yönerge 12/02/2025 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 10 - (1) Bu yönergenin hükümleri Burdur Barosu Yönetim Kurulu ve CMK Komisyonunca yürütülür. Bu yönerge ile ilgili değişiklik yapma yetkisi Burdur Barosu Yönetim Kuruluna aittir.