ÇEVRE KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 4.02.2019| Okunma Sayısı: 1350

Burdur Barosu Çevre Komisyonu Basın Açıklaması

                                                                               BASIN AÇIKLAMASI       

                                              

                Doğal güzelliği ve manzarası ile "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan, Ulusal ve Uluslararası platformda beğeni toplayan, Burdur Yeşilova Salda Gölü'ne "Millet Bahçesi" adı altında çeşitli tesislerin yapılacağı yönünde görsel ve yazılı basından aldığımız bilgi üzerine işbu basın bildirimizi Burdur Barosu Çevre Komisyonu olarak yayınlıyoruz:

                Temel norm olan Anayasa’nın Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması başlıklı 56. Maddesi: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.”hükmünü amirdir.

                Çevre Kanunu’nun 3. Maddesi ise : “Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.” demektedir.

                Bugün çevre ile ilgili atılacak her bir adımda doğrusu ve yanlışı ile değerlendirmemizi yapmak Baro olarak bizim yasadan kaynaklı asli sorumluluğumuzdur. Çevreye, bugüne ve yarına sahip çıkmak tarihsel bir görevimizdir.

                Çevre Hukuku disiplinler arası niteliği haiz bir hukuk dalı olmakla bu çatı altında herkesin ortak amacı bireysel değil kamusal menfaatin korunmasıdır. Hatta kamunun da ötesinde gelecek kuşaklara varan bir kapsamda genel menfaatten söz etmek daha doğrudur. Böylesine önemli ve kritik bir konuda ise ortak akıldan, bilimden ve ekolojik adaletten ayrılmamanın önemini vurgulamak gerekmiştir.  

                Çevre ile ilgili sorunların ortaya çıktıktan sonra giderilmesi, ortaya çıkmadan önlenmesinden çok daha maliyetlidir. Hatta kimi zaman giderilmesi mümkün olmayan sonuçlar da doğmaktadır. Bu itibarla önceliğimiz sorunlar oluşmadan önlem alarak, işbirliği ve eşgüdüm ilkeleri doğrultusunda hareket ederek halkın da katılımı ile doğru adımlar atılmasını sağlamak olmalıdır.

                Yaşadığımız coğrafya, Göller Yöresi diye tabir ettiğimiz bu alan çok kıymetli bir takım değerlere sahiptir. Salda Gölü ise gerek berraklığı gerekse ekolojik değeri ile bu güzelliklerin ilk sıralarında yer almaktadır. Aynı zamanda 1. derece Sit Alanı ilan edilmiş olan Salda Gölü öncelikle kaynağı üzerine kurulan gölet ve artan kuraklık nedeni ile ciddi tehlike altında iken bir de şimdi etrafına yapılacak Millet Bahçesi Projesi ile tehlike altında olduğu görülmektedir. Nadir bulunan beyaz kumları bugüne dek korunan temiz ve berrak yapısının siyasi iklimin heyecanı ile kirletilmesine karşı olduğumuzu bildirmek isteriz. Salda Gölü ile ilgili yapılacak en küçük değişiklik için dahi İHTİYAT ilkesinden yararlanarak gelecekte çevre yönünden doğabilecek olası tehditlere karşı gerekli önlemlerin alınması yönünde çağrımızı sunuyoruz.

                Saygılarımızla;
                                                               BURDUR BAROSU ÇEVRE KOMİSYONU

                Av. İbrahim ŞAHİN         Av. Nazlı ORAL                 Av. Tuğba DEMİREL        Av. Özge KARTAL

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

27.04.2024
AV. RAMAZAN GEDİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.