BASIN AÇIKLAMASI

EŞELER YAYLASI BASIN AÇIKLAMASI

 

   Yeşilova ilçesi, Niyazlar Köyü sınırları içerisinde bir krom madeni ocağı kapasite artışı talebine karşı Çevre Şehircilik tarafından “Çed Gerekli Değildir” kararı verildiğini ve kararın 29 Aralık tarihinde ilgili kurum sayfasında ilan edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Eşeler Yaylası olarak anılan bu alan Yeşilova ve Karamanlı ilçeleri için olduğu kadar tüm Burdur için de oldukça kıymetli bir alandır. Bölge halkının haklı endişelerini paylaşıyor bir an önce alınan karardan dönülmesi için çağrıda bulunuyoruz.

   Yaptığımız araştırmalar sonucu maden için kapasite artışı istenen alanın su kaynaklarına çok yakın olduğu anlaşılmıştır. Krom madeni ocağı ciddi bir kirletici olmasının yanı sıra su kaynaklarında yarattığı bu kirliliğin insan sağlığına olumsuz etkileri daha önce emsal teşkil eden dosyaların bilirkişi raporları ile ortaya konmuştur. Ayrıca ilimizin meteoroloji verilerine göre “Şiddetli Kuraklık” alanı olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Biz bu adlandırmayı ilk yağışı daha 2 gün önce alabilmiş coğrafyanın fertleri olarak zaten bizzat yaşıyor, görüyoruz. Buna rağmen içme ve sulama sularının ve bölgenin değeri Salda Gölü’nü besleyen su kaynaklarının da maden için gözden çıkarılmasını kabul etmemiz beklenemez.

   Eşeler Yaylası endemik bitki türlerine ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmakta olan biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça önemli bir alandır. Bölgede bulunan karaçam, sedir ve ardıç türü ağaçlardan 1000 yıllık ağaçların bulunduğu belirtilmektedir. Binlerce yıldır burada varlık göstermiş ve binlerce canlıya yuva olmuş bu doğal unsurların zarar görmesi hayal dahi edilemez.

   Mermer Ocakları ile pek çok bitki ve hayvan türünün gördüğü zarar ortada iken ve rehabilitasyon bakımından da ne kadar geride kaldığımız düşünüldüğünde krom madeni eliyle bir tahribatın daha yaşatılmasına izin vermeyeceğiz.

   Burdur Barosu olarak “Çed Gerekli Değildir” kararından dönülmemesi halinde ilgili kararın iptali için davacı olacak dava açma hazırlığı yapan bölge halkının da yanında olacağız. Meslek Kanunumuzun 76.maddesi ile ifade edildiği üzere hukukun üstünlüğünü korumak bir kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak sorumluluğumuzdur. Bunun yanı sıra Çevre Kanunu’nun 3. Maddesi uyarınca çevrenin korunması bakımından yurttaşlar ve idare gibi bizim de bir ödevimiz bulunmaktadır. Bilinmelidir ki ödevimizi yerine getireceğimiz gibi idarenin de ödevini yerine getirmesi konusunda ısrarcı ve sağlayıcı olacağımızı saygı ile bildiririz.13.1.2023

BURDUR BAROSU ÇEVRE KOMİSYONU