BASIN AÇIKLAMASI

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

   Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün Burdur’da olması nedeniyle ilimizde gerçekleştirilmesi planlanan Yaban Keçilerinin avlattırılması ile ilgili ihalenin iptal edilmesi yönünden çağrımızdır.

   4 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek bu ihalede, Isparta Sütçüler, Antalya Akseki, Kaş, Alanya, İbradı, Gazipaşa, Finike ve Döşemealtı’nda bulunan,45 adet Yaban Keçisi/Hatalı Boynuz Şelek Yaban Keçisinin 13 parti halinde avcılık adı altında öldürülmesi planlanmaktadır.

   İlgili alanlardan Antalya Akseki İbradı Üzümdere ve Giden gelmez alanları, Antalya Alanya Dimçayı’nın, Antalya Finike Sarıkaya alanları, Yaban Hayatı Geliştirme Sahasıdır. Bu alanda bulunan Yaban Keçileri ise Kesin Korunması gerekli türlerdendir.

   Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Alanlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) 9 Ocak 1984 tarih ve 84/7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 20 Şubat 1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olup halen yürürlüktedir. İşbu sözleşme Anayasa m.90/5 uyarınca kanun hükmündedir. Sözleşme “Yabani flora ve faunanın, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekli olan, estetik, bilimsel, kültürel, rekreasyonel, ekonomik ve özgün değerde doğal bir miras” oluşturduğu kabulü ile başlamaktadır.

   Sözleşmenin 6. Maddesi “Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekillerini “ ve yaşama alanlarını tahrip edecek her türlü faaliyeti açıkça yasaklamaktadır. Bu madde sözleşmenin Ek 2 No.lu listesindeki hayvanları kapsamakta olup ihaleye konu olan Yaban Keçileri (Capraaegagrus), Boynuzlugiller (Bovidae) bu listede yer alan canlılardandır.

   İhale konusu alanda her ne kadar hayvanların sayısı ve türü belirtilmiş ise de “av” esnasında ihaleyi kazanan kimselerce başkaca bir hayvanın öldürülmesi veya sayı sınırının aşılması halinde mevzuattaki yaptırım idari para cezasından ibarettir. Bu durum parası ile canlıların öldürülmesinin yolunu açmakta; hiçbir caydırıcılık arz etmemektedir.

   Görüldüğü üzere yapılan ihale işlemi açıkça hukuka aykırıdır. Söz konusu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekmektedir.

   Yaşadığımız bu doğanın sahibi olmadığımız gibi yalnız da değiliz. Ekosistemin dengesinin bozulması ekosistemin bir parçası olan insanı da olumsuz etkilemektedir. Av doğaya doğrudan müdahaledir. Bu bilinçle av adı altında herhangi bir canlının zarar görmesi kabul edilemez.

   İhalenin iptali için açılan davalar ve davacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, hukukun işletilmesi çabalarını güçlendirmek konusunda duyduğumuz sorumluluğu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

BURDUR BAROSU ÇEVRE KOMİSYONU

ve HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU